top of page

Καλωσορίσατε στη σελίδα μας

Από το Νοέμβριο του 2022 το Μουσείο Το Πλουμιστό Ψωμίαναγκάστηκλε να εγκαταλείψει το κτήριο στο οποίο στεγαζόταν. Δυστυχώς το ύψος των ενοικίων στη Λεμεσό δεν επέτρεψε ακόμα να στεγαστεί σε νέο χώρο. Ζητούμε τη στήριξη της πολιτείας, του Δήμου Λεμεσού, φορέων της Λεμεσού, ανθρώπων που αγαπούν την παράδοση και τον τόπο μας να συμβάλουν στην εξεύρεση στέγης και στην οικονομική στήριξη του Μουσείου για να μην χαθεί αυτός ο πολύτιμος θησαυρός της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Διαδώστε, Στηρίξτε και

Ψηφίστε στο

Μπορούμε να φιλοξενήσουμε μικρές ομάδες για διαλέξεις στο Τεχνοδρόμιο ή να επισκεφτούμε το δικό σας σχολείο

Το Πλουμιστό Ψωμί

 

είναι ένα πρωτοποριακό Μουσείο παραδοσιακών πλουμιστών ψωμιών και Εργαστήρι αρτοδημιουργημάτων στη Λεμεσό. Αποτελεί το επιστέγασμα πολλών κόπων και προσπαθειών και έχει την ευθύνη της διαχείρισης μιας μοναδικής συλλογής παραδοσιακών πλουμιστών ψωμιών της Κύπρου που δημιούργησε η ερευνήτρια/συγγραφέας Δωρίτα Βοσκαρίδου.
 

 

Όλο αυτό το έργο και η δημιουργική διάθεση, βρήκαν στέγη στο Μουσείο «Το Πλουμιστό Ψωμί». Ο χώρος δέχεται καθημερινά δεκάδες επισκέπτες Κύπριους και ξένους, που θαυμάζουν τις δημιουργίες και γνωρίζουν την ιστορία και τη λαογραφία αλλά και τον πλούτο του πολιτισμού του ψωμιού.

Επίσης, μέσα στα πλαίσια της λειτουργίας του χώρου διοργανώνονται σε συνεχή βάση πολλές εκδηλώσεις και δραστηριότητες  με σημαντική συμβολή στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, που κύριο άξονα έχουν τη διατήρηση και προβολή της παράδοσης. Διαλέξεις, σεμινάρια, σχετικά με την παράδοση, το ψωμί, την τέχνη, τη λογοτεχνία, βραδιές ανάγνωσης, ποιητικές βραδιές, εργαστήρι για παιδιά, ανάγνωση παραμυθιού, μαθήματα μαγειρικής, γευσιγνωσία.

 

A decorated bread museum in Limassol, Cyprus, with a rich collection of plumed breads, offering unique guided tours, storytelling performances and other art events.

Έρευνα -  Συλλογή  - Αρχείο

 

Το Μουσείο έχει επιδείξει από της ιδρύσεως του, έντονη δραστηριότητα σε θέματα λαογραφικής έρευνας, δημιουργία και εξέλιξη συλλογής και αρχείου.

Επισκέψεις και Εκπαιδευτικά προγράμματαΤο μουσείο δέχεται καθημέρινα δεκάδες επισκέπτες και εφαρμόζοντια ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα ξενάγησης. Εφαρμόζεται επίσης πρόγραμμα μουσειακής αγωγής, ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά,  το οποίο έχει καταρτιστεί από επιστημονικό προσωπικό με γνώσεις και εμπειρία στον τομέα της έρευνας, της θεατρικής, μουσικής και μουσειακής αγωγής.

Δείτε περισσότερα εδώ

ΕκδηλώσειςΤο Μουσείο διοργανώνει πληθώρα εκδηλώσεων που εμπίπτουν στη θεματική του ή σχετίζονται με την παράδοση, τη λαογραφία, την έρευνα. Διαλέξεις, σεμινάρια, εργαστήρια, βιβλιοπαρουσιάσεις, εικαστικές εκθέσεις, μουσικές βραδιές κλπ.

 

Φιλοξενεί επίσης τις πλείστες εκδηλώσεις του Κέντρου Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο το οποίο έχει έδρα του το Μουσείο και έχει την ευθύνη της διαχείρισης του μουσείου.

 

Δείτε τις τρέχουσες εκδηλώσεις εδώ

 

Δείτε το αρχείο εκδηλώσεων εδώ

Πωλητήριο

Τις ώρες που λειτουργεί το Μουσείο λειτουργεί επίσης πωλητήριο με αντίγραφα των παραδοσιακών πλουμιστών ψωμιών και σύγχρονες αρτοδημιουργίες.

«Μα είναι φοβερό να δεις και να προσπεράσεις της Κύπρου τα ψωμιά και καβαλάρης να ’σαι γιατί σαν τον μαγνήτη τους τραβούν τους πεινασμένους.»

Αθήναιου Δειπνοσοφιστές (Απόδοση στη Νεοελληνική Κ. Χατζηιωάννου)

ΛΕΜΕΣΟΣ
 
Τηλ: 25340347, 99526772
ploumisto@technodromio.org
www.technodromio.org
 

 

Αξιολογήστε μας στο

Rate us on Trip Advisor

 

Ή γράψτε ένα σχόλιο

για το Πλουμιστό Ψωμί

Σημείο συνάντησης

 

Τι καλύτερο από το να επιλέξεις να συναντήσεις κάποιο φίλο, ένα επαγγελματικό ραντεβού ή οποιαδήποτε άλλη συνάντησή σου να την κάνεις στο Μουσείο Το Πλουμιστό Ψωμί στη Γρηγόρη Αυξεντίου 9 στη Λεμεσό.

 

Σ’ ένα ελκυστικό χώρο με ζεστή ατμόσφαιρα και υψηλή αισθητική όπου μπορείς μεταξύ άλλων να ρίξεις μια ματιά (ή και περισσότερες) στη συλλογή του μουσείου, να θαυμάσεις έκτακτες εκθέσεις, να συμμετέχεις σε μια δραστηριότητα που μπορεί να συντρέχει, να προμηθευτείς εξαίσια δώρα και ενθύμια από το πωλητήριο και πάνω απ’ όλα να απολαύσεις ζεστή παραδοσιακή φιλοξενία.

 

Ένα χώρος τέχνης και δημιουργίας σε περιμένει για καφέ…

Κλείσε ραντεβού στο μουσείο!

bottom of page